Blog > Komentarze do wpisu

ZUPA PIECZARKOWA- KREM błyskawiczna

Bardzo prosta, smaczna, pożywna zupa z produktów, które każdy na pewno ma w lodówce. Na oleju o w miarę neutralnym smaku zeszklić cebulę szalotkę (albo dwie) i czosnek (niekoniecznie). Sowicie doprawić ją pieprzem (jeśli ktoś lubi - białym, ja nie lubię- kojarzy mi się z innym zapachem - zupełnie nie kulinarnym, nie cierpię go - ale dla porządku wspominam, bo wg. bardziej wyrobionych kulinarnie osób komponuje sie z tym daniem idealnie, hm...). Ok 12 sporych pieczarek pokrojonych jak leci obsmażamy na zeszklonej cebuli, solimy. Gdy pieczarki się podrumienią zalewamy je wodą, dodajemy (opcjonalnie) pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie. Dodajemy 3 wielkie lub 6 niewielkich ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę lub ćwiartki. Kiedy ziemniaki zmiękną odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie (o ile je dodaliście) - miksujemy blenderem. W zasadzie to wszystko. Można ją zabielić śmietanką ryżową lub sojową. Podajemy z natką pietruszki i grzankami.

 

czwartek, 30 sierpnia 2012, vegan_miumiu

Polecane wpisy