Blog > Komentarze do wpisu

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Może być pastą do chleba, nadzieniem do naleśników lub wkładem do pierogów. Robi sie ją  15 minut (nie liczę mycia gara i blendera). 3/4 szklanki czerwonej soczewicy przepłukać, zalać wodą (mało wody, ma ledwie zakryc ziarna, powinna cała wsiąknąć w czasie gotowania), lekko osolić. Gotować około 10 minut. Jesli cała woda nie wyparowała - jeszcze chwile gotować bez przykrycia. Ostudzoną soczewicę zmiksować z 2 łyżkami ziaren słonecznika i 4-5 płatami pomidorów suszonych w zalewie (jeśli pasta jest sucha można ja podlać w czasie miksowania łyżka zalewy z pomidorów) i kilkoma gałązkami natki pietruszki. Doprawić - solą, pieprzem, papryką. Dodałam jeszcze czosnek (2 ząbki). Bez czosnku jest bardzo delikatna i równie smaczna, tylko ja jestem czosnkowym potworem :)

a tak prezentuje się na kanapce

czwartek, 30 sierpnia 2012, vegan_miumiu