Blog > Komentarze do wpisu

FASOLKA z włoskim sosem i wiejskimi ziemniaczkami

Potrzebujemy: fasolkę szparagową, skórkę otartą z cytryny lub limonki, czosnek, natkę pietruszki, ocet balsamiczny, sok malinowy, oliwę z oliwek, młode ziemniaki, ostrą paprykę w strączku, cebulę, pomidory w puszce, słodką paprykę mieloną, zioła prowansalskie, świeżą bazylię - kilka listków, sól, pieprz do smaku

Fasolkę - solidną garść dla każdej osoby gotujemy w osolonej wodzie. Nie powinna być zbyt twarda (fasolka po ugotowaniu, nie woda). W tym czasie przygotowujemy marynatę. Otarta skórkę z cytryny siekamy z ząbkiem czosnku

i łączymy z łyżeczką octu balsamicznego, łyżeczką (lub więcej, ja daję więcej) soku malinowego oraz oliwą z oliwek (no nie wiem ile - kilka łyżek, żeby miało trochę sensu). Można dodać posiekaną natkę pietruszki

Fasole marynujemy ile chcemy, mieszając co jakiś czas, żeby cała marynatą przeszła. Zamarynowana fasolka jest już pyszna i może tworzyć samodzielne słodko-kwaśno-pikantne danie lub dodatek.

Marynatę odlewamy na patelnię, uzupełniamy o ile to potrzebne oliwą i szklimy na tym jeszcze jeden posiekany ząbek czosnku i pół posiekanej cebuli. Możemy dorzucić pół posiekanego strączka ostrej papryki. Dodajemy fasolkę i chwile przesmażamy. W międzyczasie gotujemy młode ziemniaki w mundurkach. Nie obieramy, kroimy w ćwiartki, obsypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Do smażącej się fasoli dorzucamy pomidory, doprawiamy. Dorzucamy posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Na drugiej patelni przesmażamy grubo pokrojoną cebulę i ziemniaki. Podajemy razem.

 

Danie możemy posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub orzeszkami piniowymi. Smacznego :)

 

niedziela, 15 lipca 2012, vegan_miumiu

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/21 10:35:26
Rewelacyjny przepis - zawsze jadałam nudną standardową fasolkę a tu proszę jaka obłędna kompozycja! Kolejny raz dziękuję za znakomitą inspirację w kuchni :)