Blog > Komentarze do wpisu

SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Z TOFU

Szybka sałatka troszkę inspirowana grecką, troszkę inspirowana aktualnym składem lodówki w której w imię szlachetnego antykonsuumpcjonizmu miawam zwykle ... światło ;)

Tofu - jakie_akurat_mamy - ja mam zwykle wędzone ale może być też naturalne, kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, dobrym sosie sojowym (też w zasadzie w zależności od tego co mamy w domu - może być jasny, ciemny, grzybowy) i odrobinie octu jabłkowego. Sałatę lodową rwiemy jak lubimy, dodajemy świeże pomidory, pokrojone w krążki młode dymki lub inną łagodną cebulę, oliwki i w paseczki kilka suszonych pomidorów w oleju. Łączymy z tofu i zalewamy tym co została nie wchłonięte z marynaty. Sałatkę można posypać prażonymi lub świeżymi orzeszkami piniowymi lub pestkami słonecznika.

poniedziałek, 28 maja 2012, vegan_miumiu

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/28 20:22:23
Miumiu - a ile marynować to tofu?
Sałatka wygląda obłędnie - muszę wypróbować koniecznie :)
-
2012/06/01 21:03:30
A ile chcesz. Dość szybko łapie smak marynaty. Ja wrzuciłam na jakąś godzinę - można i dłużej i krócej :)